Orimattilan Pullomuseo täyttää 1.5.2017 30 vuotta. Museo juhlistaa 30-vuotistaivaltaan kahdella uudella lasivitriinillä ja juhlajulkaisulla. Julkaisu kertoo museon 30 huippuesineen tarinat sanoin ja kuvin. Lisäksi teos sisältää lasiaiheisia historiallisia tietoiskuja ja katsauksen Kymenlaakson Osuusmeijerin yli sadan vuoden takaiseen historiaan. Tekstissä sivutaan myös meijerin omistaman Inkeroisten lasitehtaan toimintaa. Orimattilan Pullomuseon julkaisu on osa Suomi 100 vuotta -ohjelmaa. Kymenlaakson Ouusmeijerin steriliseerauspulloista on koottu pieni osasto museoon.

Juhlien huipennukseksi Pullomuseossa on esillä ainutlaatuinen Maailmanihme.

Viimeisin valmistuneista lasivitriineistä esittelee Uudenkaupungin I apteekin historiallisia kohteita. Näihin kuuluu mm. ikiaikainen savipullo ja täysinäiset alkoholipullot tsaarinvallan ajalta. Vitriinistä löytyvät vanhat posliiniset pääkallot kertovat, että kaikki apteekin tuotteet eivät olleet tarkoitettu nautittaviksi.

Tupakkahuoneessa voi ihastella sadan vuoden takaisia tupakkapakkauksia. Saman ikäiset tupakka-aiheiset julisteet kertovat ajasta, joka ei enää palaa.

Esillä on viime vapun tapaan huippukokoelma Huittisten meteoriittiakaatteja entistä laajemmalla näyttelyllä. Painavin kotimaisista akaateista painaa alun kolmatta kiloa.

 

Orimattilassa 20.4.2017

Panu Hakama