Tiedätkö, että ystävystyin mustarastasnaaraan kanssa. Se pesi takapihan katajassa nenän korkeudella. Käytiin Päivin, Maijan ja muiden kanssa lintua moikkaamassa. Poikaset syntyivät ja kasvoivat. Eräänä iltana 21.00 emot ajoivat poikaset pesästä ja piiloutumaan. Oli kiva katsella, kun poikaset etsivät kilvan piiloa. Menin piiloalueelta etupihalle, jolloin mustarastas naaras lensi viereeni kovasti äännellen. Olin yllättynyt, linnulla oli selvästi tärkeätä asiaa minulle. Päätin seurata lintua piiloalueelle. Piiloalueelle oli ilmaantunut kissa. Ajoin kissan pois kiviä viskomalla. Mustarastas turvautui ystävän apuun hädän hetkellä.

Kaikki alkoi, kun olin makuuhuoneessa nukkumaan menossa. Ihmettelin, kun mustarastaat pitivät tavallista kovempaa ja yksitoikkoisempaa iltakonserttia. Ikkunasta huomasin, että yksi poikasista oli pudonnut pesästä pesäpuun suojaverkon sisään rungon viereen. Painuin takapihalle pelastamaan mustarastaspienokaisen. Kun nostin verkkoa, poikanen avasi nokkansa. ”Anna mato”, poikanen viestitti. Ei ollut minulla matoa. Nostin poikasen takaisin pesään. Pesään päästyään pikku sankari hyppäsi heti takaisin maahan, nyt paremmalla onnella. Matka kohti alapihaa oli alkanut emojen säestäessä ympärillä. Nyt ymmärsin, että emot vieroittavat poikaset pesästä, että maailman valloitus voisi alkaa.

Ja mustarastasnuorikot olivat suloisen söpöjä. Lähin lyllersi viereeni nuotiokiven viereen takiaislehden alle. Kävin piiloutumisen jälkeen tunkiolla kaivamassa madon söpöliinille. Raotin lehteä ja tarjosin matoa poikaselle. Nokka pysyi tiukasti kiinni: kun ollaan piilossa, ollaan piilossa.

Muutama päivä tämän jälkeen naapurini Siiri (Suvalo) kertoi, eŧtä mustarastaspariskunta oli ollut riehakkaalla päällä. Arvasin, että lintupariskunta juhli onnistunutta pesintää. Oravista, kissoista ja petolinnuista oli onnellisesti selvitty ja lapset pääsivät maailmaa valloittamaan. Oli juhlimisen aika, lintujen tapaan.

 

Panu

P.S. Klikkaa alla olevaa linkkiä, kun haluat katsoa videon, jossa tiainen noutaa pähkinän kädeltäni:

Tipuvideo (Klikkaa tältä riviltä)